torsdag 31 december 2009

Så gottar vi oss i ett nytt år!


Så va det sista dagen på året. Närmare bestämt sex timmar till vi ska lära oss att skriva 2010. Gissa om jag kommer att skriva fel många gånger!

I mitt jobb skriver jag datumet rätt ofta och flera gånger varje dag. Hm, det ska nog gå bra.

Hur ska vi då fira denna kväll? Jo, vi går "snett över gent" till Robert och Linda. Det är deras år att bjuda till nyårsfest. Som vanligt blir det nog god mat och en god och trevlig kväll.

Massor med barn och massor av lite annat.... kan jag tro. Familjen har dragit, vi är 11 minuter sen men det beror på att jag inväntar att klyfpotatisen ska bli klar... missbedömde tiden lite men kvällen är ju lång så det ska nog gå bra. På med storhandskarna för det kan bli varmt att bära en plåt så pass långt som det trots allt är...

Så får det bli - mina sista rader för i år... Slutet gott allting gott.... GOTT NYTT ÅR på er ALLA bloggläsare både när och fjärran!!

Nästa gång jag skriver är det alltså - 2010!

Skål och Kram //Katrin

tisdag 29 december 2009

Leeedig så det förslår!

Tog det riktigt lugnt imorse. Härligt! Det är väl det som är att vara ledig. Att inte ha nåt inplanerat!! Hur skönt som helst. Axel ville också ta det lugnt - satte sig och såg Ronja Rövardotter - en riktigt bra film även för en vuxen.

Nils den by-sopen drog till Emil men hamnade efter ett tag hos kusin Oscar.

Själv fick jag lunch besök av en hårt arbetande hemtjänstare - vi drack kaffe i mina finkoppar!! Passar bra när man har en gäst eftersom jag bara har två koppar. Sist vi drack kaffe i dessa koppar va förra julen... man kan säga att inte är överanvända iaf. Till kaffet fick vi äggmackor och farmors havrekex!! Gotteligott

Kl 16 hämtade jag kusin-tjejerna. Bjöd på mos och julköttbullar så nu är även de slut... det går bra med att bli av me julmaten kan jag säga - inte mycke kvar nu. Med 5 hungriga barn går det lätt åt!

Maten är bortstökad, tallrikarna diskade, röda duken på bordet.... kanske får man nå kaffegäster fram på kvällen?! Måste väl bli av me nå julkakor också! Tur man inte bakade så mycke.

Snart kommer väl Rickard hem, han och brorsorna är å hämtar ett stycke traktor... Nu är man både skogsägare och traktorägare... Det går bra för ToRiRo, eller??

Så till det jag hatar mest av allt så här års! Kylan... NEJ, Snön... NEJ... Mellandagsrea... NEJ, Det jag retar mig mest på är summeringen av året som varit. Vilket program man än tittar på så ska det göras listor på både det ena och det andra - bäst V/S sämst.... TV4:s morgontv visade årets bästa musik.... en lista från 10 till 1, hm, kände inte igen nästan nån låt och ändå är jag ju radiogalen... lyssnar på musik jämt. Kändes som gamla tiders B-sidor på en EP....

NEJ fy vale för års-listor. Därför håller jag mig ifrån att lista upp nåt. Ska jag summera året så är det bara att gå tillbaka i bloggen och läsa - det beror ju helt på dagsformen om man tycker att nåt är bra eller dåligt.
YES!!!! Jag har fått tillbaka min mobiltelefon idag!! Tag för den hjälpen, tur att det finns stadsresenärer som kan stå till tjänst med såna ärenden!

Såååååååååååå får det bli - tack å hej!!

Vilka talanger det finns...

Satt och kollade lite på youtube... WOW... vilka talanger det finns (fast det visste jag ju redan) Måste bara visa världen några av Skorpeds pärlor!!

måndag 28 december 2009

Skotta skotta snöööööö!

Snön fortsätter att falla. Det är inte direkt nån tung snö men den ska iaf skottas!
Den här dagen skulle Rickard iväg till Bredbyn på några små uppdrag men det blev inget av så för en gång skull så fick jag ha honom hemma en hel dag. Jag passade på att ta en promenad och även kika in till Skorpeds nyaste kök. Mycket fint resultat!!
Bjöd mina små killar och en kusin på plättar till lunch men för att de övriga i kusinfamiljen inte skulle känna sig bortglömda bjöd jag dem på middag. Älgkött och rosade rotsaker i ugnen... När middan va överstökad stack grabbarna och dir Sundberg på hockey. Jag blev ensam kvar här hemma och det gick utmärkt att se matchen på tv. Passade på att betala årets sista räkningar - ops va mycke de är som ska betalas!!
Nu är det åter kväll och jag tror sambon och jag ska se nån film innan det är dags att sova. Antar att grabbarna är rätt så trötta efter en helkväll på arenan.

Appropå snön - jag har skottat så mycket att jag har fått nån mysko bristning i höger ringfinger. Alldeles blått och ont... konstigt, men det är väl för att man är så otränad att göra såna där handgripliga jobb.

Det va väl dagens sammanfattning av vår lilla värld.

Tack å hej...

söndag 27 december 2009

God fortsättning..

som man brukar säga.
Julen har varit så bra som den kan bli. Barnen fick massor av julklappar. Maten smakade som den brukar göra... Ja, allt va som det skulle.
Jag fick också några julklappar - en som är tokhemlig ett tag till MEN det va en bra grej kan jag säga! Jag fick också nya kompisar i köket - en Jamie Oliver och en Anders-Petter, den sistnämnda låter rätt svensk! Hur som helst så kan jag både koka sås och steka ägg nästa år - PERFEKT!
Ja - en helt klart godkänd jul både på paketfronten och det övriga! Helgen rusade förbi och nu är det snart nyår. Till oss som önskade en vit jul kan man ju bara säga GRATTIS - är det nåt vi får göra på vår lediga tid är det att skotta snö...
När man skottat klart är det bara att gå in och mysa för det både snöar och är skitkallt.... Tur att grabbarna fick ett Nintendo Wii - då kan man hålla sig varm och få tiden att gå. Jag testade boxning ikväll och det blev man rätt svettig av.

Ikväll va det inte bara boxningsmatch - det va även JULMUSIK i Skorpeds kyrka - en fantastisk julkonsert med amatör-proffs från vår bygd!! Alla är verkligen jätteduktiga.

Nej, nu måste jag göra kväll - har legat i sängen och kollat in Robinson, Rickard sover som en stock och jag bara måste blogga lite innan det är dags att somna. Förstår inte vad som hänt. Jag som varit totalt internet beroende har liksom kommit ur... kollar inte mailen, FB, farmen eller bloggarna tio ggr per dag... JAG är tydligen LEDIG från allt och det är himla skönt. Dags att sova och snart är det dags för dagens höjdpunkt... frukost!!!!!

Natti natti!!!

torsdag 24 december 2009


God Jul

Här har det varit fullt upp i en vecka. Jag inser nu att jag inte ens hunnit in på bloggen. Varken läst eller skrivit.
Sista veckan har det varit en massa fix med klappar, mat och bakning. Det har även varit fullt upp på jobbet.
Jag jobbade måndag och tisdag - trodde att jag skulle komma mig hem lite tidigare men det va en hel del att göra färdigt så jag gick inte från jobbet förrän kl 15.30 Men då kunde jag gå ut utan att ha en orolig klump i magen....

Dan före julafton är alltid lika fullspäckad... jag sprang hela dagen och grejade... hann även klippa mina herrar i huset!
Traditionellt besök av mamma och pappa - årets blombukett från pappa va ovanligt vacker...

Nu har jag fått mitt julkaffe - havrekex från mamma och en härlig pratstund med min granne. barnen har öppnat paketen i strumpan - och det är så mysigt!
Nu ska jag svänga ihop en sås till mina laxar - en inkokt och en ungsbakad. Tror det blir samma sås till båda två.
Sen ska jag ta en dusch och efter det ska jag gå på Konsum och ge min grannfru en julkram och ett paket som jag tror att hon kan behöva.

GOD JUL på er alla... bäst att sätta fart!!

Kramelikram

fredag 18 december 2009

Kaffestugan är öppen!


Som alltid är det trevligt med fredagar. Idag vaknade vi till -27 grader. Burr. Tur att man inte gatt iväg till stan denna dagen. Det va nog att följa Axel till bussen.

Jag satte igång direkt att dammsuga och skura. Bäst att göra sina göromål redan från morgonen. Visste att jag skulle få en kaffegäst och då vill man ju att det inte ska se ut som man aldrig har städat.
Kaffegästen kom och det va så himla kul att få surra en stund. Jag hade två kusiner på besök när pappan stack över på Bredbyn en sväng. Bra att de stannade här och inte satt i en bil i nästan 30 graders kyla. När han kom tillbaka fick han också fika.

Det kom en kaffegäst till... en som länge hållits i karantän har kommit lös. Självaste dir. Sundberg är återigen bilburen och kommer att vara behjälplig att hålla bränslebolagen flytande :-) Måste ha märkts på bränsleförbrukningen över världen att han inte kommit åt nån bil de senaste två veckorna, ha ha.... Bästa av allt är väl att foten läker som den ska (om nån nu trodde nåt annat)

Nu är det kak-bak som gäller. Ska försöka få till nå biskvier... ett måste till julfikat!

På sätt och vis är det bra att det är så förbaskat kallt. Jag tillverkar för tillfället is-ljuslyktor på löpande band och det går som en dans för utom att det är två hinkar som spruckit sönder men ett visst svinn får man väl räkna med. Lyktorna blir så fina, å billig är de också - kyla och kallvatten är vad som behövs... å så lite ljus förståss!

I bakrunden spelar jag E.M.D:s julskiva... ett rätt lågmäld skiva men ändå härlig!

Ikväll har jag en date - det år åter dags att möta mannen med stort E... Klockan 21 ses vi i mitt tv-rum. Jo, nu är det dags igen - JAG och ERNST ska förbereda julen - Han pysslar och jag sitter och ser på! Fin fin arbersfördelning.

På återhörande!

torsdag 17 december 2009

30 grader kallt å tomtar överallt...


... å en skog av gröna granar...

Ja, så kan man väl sammanfatta SKORPED december 2009. Nja, kanske inte riktigt -30 men bra nära iaf. Det nyper till bra i kinderna när man går ut och det är väl så det ska vara på vintern... De ä ju bara å klä sig - eller hur?? Det gjorde inte jag idag. Fattade inte att det va så kallt som det va. Jag tog tunnstrumpor och kjol... hur korkad kan man vara??

Det stoppade inte mig att ta en sväng på stan på lunchen. Gjorde inga större fynd men en klapp till köpte jag, till en viktig person i mitt liv!


Det är verkligen hög hastighet på jobbet nu. ENDAST 48 listor som inte kommit in... Känns inte helt omöjligt men vissa är hopplösa att få tag i :-(


I morse hade jag ett möte i Bredbyn så jag hade lite tid över från att jag skjutsat killarna på förskolan. Hade helst kastat mig i soffan och sett morgon nyheterna men istället bakade jag en mazarin kaka. Det gäller att ligga i!!

Ikväll bakade jag lite kakor som Axel gärna ville ha... Imorgon blir det nog några andra kakor! Lite fika vill man ju ändå ha. Man har ju sina specialare så det är nog bara att sätta igång från morgonen!! På med julskivorna å sen blir det full rulle hela dagen.


Idag köpte jag även julskinkan, sillen som ska läggas in.... lite julkorv... leverpastej.... Jag kan nog snart få till ett julbord. Det är ju innan det är som mysigast och godast. KÖTTBULLAR måste jag också göra... känns rätt kul än fast man kan fylla dagen med tusen saker.


Jag hoppas även få besök och en avkopplande kaffestund med en gammal vän... Det ser jag verkligen fram emot.

Borde nog ha dammsugit lite innan hon dyker in... får även hem sambon imorgon så då vill man ju också att det ska vara lite helgstädat...


Om jag inte vore så trött så skulle jag sätta igång med det nu men jag orkar inte. Jag ska chocka hela världen med att gå och lägga mig och se förra avsnittet av Robinson MEN jag säger som Alfons Åberg - först ska jag bara, lägga in lite ved i pannan, hänga en tvätt... packa Axels skolväska, låsa bilen.... o s v.....


Så, natti natti, lämnar en ny rapport imorgon från Skorpedsvägen 29!


Lite julmusik...

En underbart fin låt att luta sig tillbaka till och tänka på hur bra man har det!!

onsdag 16 december 2009

En sista gång...


Allt har sitt slut - ibland till glädje, ibland till sorg... idag va det med blandade känslor som jag gjorde mitt sista nämndssammanträde. Jag har varit med i 10 år tror jag... hjälp va länge. Jag borde vara expert men så är det absolut inte.

Vi har varit en bra grupp som har förändrats en hel del genom åren. Flera har varit med längre än jag och det är nästan lite sorgligt att sluta.

Mötet började med en "hyllning" till min debattartikel - Wow... vem kunde tro att den skulle tas upp där? Ska va en Björnabo till de´! Tack Göran. Han både började och avslutade mötet. Avslutningen va en självskriven dikt som va mycket roande!!

Som sagt ett härligt gäng i alliansgruppen -

Abbas - en känd krögare med talang för komplimanger!!
Kristina - Skolfröken som varit med i flera omgångar
Ragnhild - Kvinnornas kvinna!!
Roland - Stabil kille som kan en massa saker
Ulric - En helskärpt kille, kopia av TinTin men utan Malou och Kapten Haddok
Solidad - Strålande gruppledare som njuter av Chile för närvarande
Anna - pigg jänta som jag inte lärt känna så bra men hon kommer att bli farlig för (s)
Magnus - Fd taxi-driver som är tillbaka i politiken
Å så jag då....

Ja, ungefär så ser vår grupp ut! Abbas gav mig tidernas komplimang idag - TACK - det värmer för en "sliten, julklappsjagande morsa" JAG blev glad!!

Jag fick flera trevliga kommentarer och kramar innan vi sa God Jul och tack å hej... Man kanske inte varit så dålig iaf... Men det är inte så lätt att alltid vara påläst och minnas siffror i oändlighet.

Farmor va min räddande ängel idag. Tur att jag har henne. Barnen va på dagis till kl 14 och sen hämtade hon mina små troll. Hos henne fick de baka negerbollar - kul. Kusinbrudarna va också där så jag antar att hon är rätt slut på ikväll efter att ha haft 4 barnbarn och 4 miljoner pärlsocker kulor runt golvet.

Själv har jag njutit av Bonde söker fru - Ikväll va det kärlek på riktigt!! Sen slog jag över på TV4+ - Pernillas jul. Allt för att få så mycket julstämning som möjligt.

Under tiden jag såg på det slog jag in lite paket. Nu är barnens julstrumpor klara - alltså - de paket som de ska öppna på morgonen! Åh va mysigt.

Om en vecka så är det dan före dopparedan... Jag vet precis vad jag ska göra - Jag ska sitta och dricka julmust, glögg, spela bingolotto och njuta av skinkdoften...

Skickade ett SMS till min sambo igår, frågade honom om han va me på en bingokväll den 23 dec... Svaret blev precis som jag ville ha det - Så klart vi ska det!!
Nu börjar julkorten ramla in

Det är lika kul varje dag när man kollar posten - nya roliga julkort från nära och kära... Vi ska skicka iväg våra också men det blir väl i helgen - tar väl en sväng runt byn och agerar brevbärare. Problemet är bara att våra kort inte kommit än.... hm - spännande!
***************************************************
Dagens reflektion!
Om man bemöter människor med glädje får man glädje tillbaka. Om man bemöter människor med respekt får man respekt till tillbaka.
Idag tackade jag en person för nåt jag blev glad över igår tack vara honom... HAN blev glad... jag hade lika gärna kunnat strunta i att säga det men som vanligt så kunde jag inte låta bli att prata på... som sagt - han blev glad att jag va GLAD!!
***************************************************

Smile!! YYY

tisdag 15 december 2009

I vår vackra vita vinter värld!

Äntligen så ser vårt landskap ut som ett julkort! Snö överallt. Julgranen ser så där bullig och mullig och gosig ut som den ska göra. Träden är vita... ALLT är vitt! Som Ernst skulle ha sagt - "Det här går jag igång på"
Nu har vi väl fått lite hjälp med julstämningen! Jag hade tänkt å pyssla lite här inne ikväll men se de blev inte nåt av... Det blev snöskottning istället. Länge sen jag fick så mycke frisk luft. Två kvällar i rad enbart med luft! Kan jag nog behöva - jag som är en riktig kontorsråtta eller så jagar jag dammråttor de dagar jag är hemma.

Hur har den här dagen sett ut då? Jo, som vanligt så gott som. MEN till ovanligheten så va det glögg-bjudning på dagis - å så pepparkakor förståss.
Det va även bjudning på jobbet ikväll - jultallrik med styrelsen MEN jag hade ju mina små killar att ta hand om så de va bara för mig att åka raka vägen hem när arbetsdagen va över.

När vi skottat klart tog vi och gjorde ett hembesök hos den enbente - återgäldade en film vi lånat - Flickan som lekte med elden... en mycket bra film, måste nog låna den en gång till, helt klart en film man kan se fler gånger.
Jag fick även några nya filmer på posten idag. En till mig och en till barnen. Så den som är sugen på en film kväll hos mig är välkommen - Nils och jag bjuder på pop-corn och Djungelboken! Men skulle man tycka att den inte känns riktigt rätt så kan jag erbjuda Främmande fågel... har för mig att den gått på tv men jag minns inte att jag såg den.
Å andra sidan är det nåt fel på mitt film-minne - minns ju ingenting...

Så till dagens hälsotips!
De sa på radion idag att 4-5 koppar kaffe (undra om muggar räknas) om dagen gör att man håller diabetes borta... ALLTSÅ - ingen sockersjuka här inte! MEN man brukar ju mumsa nåt till kaffet - det kanske inte är så bra...

Ett annat hälsotips till fröken Karlström är det här med sömnen - ska kanske unna mig 6 timmars sömn i natt. Ska nämnligen till stan imorgon på kultur och fritidsmöte. Ingen ledig onsdag som jag är van. Grabbarna ska på dagis och Axel har ångest över vad som bjuds till lunch... GRÖT - ingen favorit hos honom -Det blir nog endast en macka, tur att farmor ska hämta dem så då får han väl äta nåt smarrigt hos henne.

Hockus pockus.... trolleri-trollera- i säng ska JA!
´
Go´natt!!

måndag 14 december 2009

Allt tar sin tid...

Nästan en hel vecka sedan jag skrev sist... som sagt - allt tar sin tid. Sambon har kommit hem och åkt igen.
Under helgen har vi hunnit köpa lite julklappar men än är det inte klart. Måste nog ränna runt stan lite till - göra en check hur jag ligger till med inköpen.
Inte en enda kaka har jag bakat och nåt vill man ju ha även om vi inte är nå stor-fikare. Men det ska jag nog hinna med det är ju 10 dagar kvar till jul!
Igår va vi till NIPAN och åt julbord tillsammans med farmor och farfar - gott och som vanligt blir man proppmätt av alla godsaker! Axel va en riktig storätare. Nils nöjde sig med potatis och rårivna morötter, å så godisskålen förstås!

Nu råder bråda tider även på jobbet. Allt ska slutrapporteras och listor vi inte fått in ska jagas... Så om du har en cirkellista som jag ska ha - SKICKA IN DEN NU - så jag får julefrid!

Fick med mig en passagerare hem från stan idag - trevligt med sällskap i bilen! Imorgon får denna fröken sköta om mina barn på dagis.
Farmor va snäll och hämtade killarna på dagis idag. Efter middagen så va det skridskoåkning som gällde. Jag hade inte riktigt tänkt mig det men så fick det bli iaf. Snön föll så det va bara att dra på sig täckbyxorna och greppa skrapan och göra isen ren från snö. Det va inte bara vi som va där... det kom fler som ville åka och skjuta skott - KUL!!
Vi va där till halv 8 så sen va det inte mycket kvar av kvällen. Kvällsfika och saga och sen va det mamma-tid... hm, vad gör man då?? Slog in lite julklappar... satte mig vid datorn och författade ett informationsbrev om vår blivande BY-MACK. Som sagt - allt tar sin tid - men nu är det gjort! Ska bara kolla med självaste ordförande om det duger.
Får nog bli imorgonkväll som han får ta sig en titt på mitt utkast.

Onsdag som i vanligafall är min lediga dag blir en dag i stan - Min sista kultur och fritids nämnd. Grabbarna får göra en halvdag på dagis och sen kommer vår räddande ängel - FARMOR och hämtar dem.
Jag fick en jättefin lykta av just denna ängel ikväll... TACK! Det va verkligen glädjande - paket redan nu! Hon fick en CD-skiva av mig - nåt juligt att städa och baka till.

Nu är det nog bara ett att göra - gå till sängs och sova.

Kramelikram YYY

onsdag 9 december 2009

Vi bakar stora vi bakar små....


Idag har vi bakat pepparkakor. Det va ett himla ståhej i början och jag skulle hjälpa både här och där men det slutade med att jag fick stå och baka alldeles själv...

Nu har vi gjort det iaf.

Jag gjorde även två jättestora som man kan hänga upp, det är ganska så fint. Hoppas bara att det inte blir som förra året... de sprack :-( Vi får väl se om det blir några röda band och nå pepparkakor i fönstret där'i Näsströms!


Vi har även hunnit en sväng på Bredbyn. Spruta nr 2 och det gick som en dans. Inget grin, inget tjut ingen tjorv!! Duktiga killar.

Fick med oss en pojke till hem... Emils mor hade en massa jobbärenden så vi tog hem honom hit istället.

Hittade en hungrig farmor på konsum så henne fick vi även bjuda på lunch. En strålande dag som vanligt!

tisdag 8 december 2009

Framtidsprojektet - Skorpedsmacken!


Ikväll har vi haft möte i en av grupperna i projektet - Skorpedsmacken. Jag och grabbarna drog iväg till självaste ordförande Mr F. Axel såg på hockey, Nils målade i sin nya bok och jag fikade och "mötade". Det är en rolig grupp att jobba med. Ett framtidsprojekt som man verkligen tror på. Det här ska bli kul... Å du som inte köpt nån andel än - GÖR det NU... man vet aldrig hur många det finns att ta del av!

MODO vann iaf matchen i Jönköping - YES!! 3 härliga poäng! Helt plötsligt så är vi inte på botten längre och bättre kan det bara bli...

Dagen har varit helt okej. Lunchen gick åt till att besöka Dialect. Min mobil är sjuk igen - knappsatsen lossnar - är det konstigt att de lägger ner Ericsson i Gävle? Är det därför de inte tagit hem nåt lim till knapparna?? Hoppas att de har det på renoveringsfirman iaf.

Jag skulle få en lånetelefon men det gick inget vidare. De hade försökt att få liv i den telefonen hela förmiddan men inte lyckats... hm, inget vidare att dra hem ett sånt exemplar. Istället fick de uppdatera min gamla telefon... och vips så verkade det som att den fungerade igen.

Som vanligt så här års kommer det en hel del folk in på jobbet med listor och annat... idag fick vi storfrämmande av tre vise män, gåvor till oss på kontoret hade de också med sig!! Kanske inte guld, rökelse och myrra... men nåt annat som va helt okej och uppskattat!

Farmor drog till å bjöd på "blöte" åh va gött. Inget man vill äta varje dag men nån gång i december passar utmärkt.

Återigen så säger jag TACK till alla snälla och uppmuntrande kommentarer. Jag beundrar er som kommer er för att ringa. Ofta tänker man att man ska göra det men så kommer det nåt emellan och så glömmer man bort det och så är det för sent... TACK till ALLA!!

Imorgon är vi lediga. Ska till Bredbyn och få andra sprutan på killarna... har inte sagt något till Axel för då kan han ju inte sova. När jag ändå är på Bredbyn ska jag passa på att dela ut lite julgåvor till personer som gjort sig förtjänt av det...


Så några reflektioner -

VEM har kommit på att julpynt ska vara rosa? Man får lära sig i mammas mage att rött och rosa skär sig... Man lär sig också att RÖTT är julen och kärlekens färg... alltså RÖTT ska det vara, möjligtvis lite vitt också... MEN inte ROSA. Stopp stopp stopp!!!


Nästa reflektion - VÅGA VÄGRA köpa mjölkprodukter från nåt annat än norrländska mejerier... VARFÖR ska vi dricka skåne-kossa-mjölk?? Stopp stopp stopp - Det räcker väl med att vi importerar vin från södra europa. Kanske kan vi snart få vin producerat hos Svenska bönder - med tanke på växthuseffekten - snacka om läskig "effekt" av alla våra slöseri och slarv vanor!

Mer värmeljus, mindre el, mer mys, mindre ensamhet, mer kramar!

Hoppsan vilka pekfingrar det va ikväll då.... men alltid nåt att tänka på!

Ja, det va väl allt för ikväll.

Kramelikram YYY

måndag 7 december 2009

Mer jul!


Som Adolpson och Falk sjunger - här jobbar vi vidare med julen. Ikväll fick de komma upp ur källaren, upp ur kartongen, ut ur pappret som de är invirade i... Det va ikväll som det skulle ske - TOMTARNA ska in i vitrinskåpet och förgylla vår tid ett tag framöver.

Tidigare år har jag grejat med det här själv men i år hade jag god hjälp av Nissarna Näsström...


Tack för en härlig dag. Snart börjar en ny... då är det jobb som gäller - jag ska lägga mig och drömma och önska VINTER - Är så vanvettigt trött på att det ska regna hela tiden.

Förstår ni hur mycke snö vi skulle ha haft om termometern visat på minus??

10 år!


Tiden går fort när man har roligt brukar det heta. Idag firar jag 10 år med en viss herr Näsström. 7 december 1999... det va då det liksom blev vi...

Mycket har hänt ändå känns det som om tiden stått stilla, visst är det konstigt.

Undra hur det ser ut här om 10 år till. Vad gör man då? Törs nästa inte tänka på att Axel får börja övningsköra, Nils får konfirmera sig, nästan köra moped. Å farmor har gått i pension! Va lugnt å skönt hon ska få då.


Ja, den som lever får se! YYY

Mamma-mys!


Snart är det jul och då vill man ju vara fin i håret... fast det vill man väl jämt. Jag drog iaf till Bjästa för att frissera mig. Vägen dit va ovanligt halkig. Slask, halka och ösregn mellan varven. Kom några minuter sen men det gjorde inget för min frisör hade en kund i stolen så han behövde inte vänta på mig.

Fick både kortare frisyr och ny färg och slingor. Åh va härligt.

Vill du ha en snygg frisyr innan jul? Gör ett besök till PETTERSSONS FRISERING i BJÄSTA


Som vanligt hinner vi prata om en hel del... att lillkusinen skaffat flickvän, hur alla ska fira jul, hur julbordet i Borga va och att saffran har blivit vansinningt dyrt... Ja, å en massa annat också.




Vi hann även med två muggar glögg, kaffe och pepparkakor.

Moster och jag dricker glögg

Detta är mamma-mys! En julpyntad salong med härlig julmusik i högtalarna!! Såg till och med en en juldekoration som hängt med ända sedan jag va liten. En stor snögubbe som står uppe på en hylla... jättefin - Härligt med saker som kommer igen år från år... fint med nya saker också men det finns så mycket minnen med gamla grejer!

När jag va klar spanade jag in vad Eldorado hade att erbjuda. Inget som föll i smaken så därifrån gick jag lottlös. Knallade in på ICA och va sugen på att köpa en tårta och bjuda farmor på fika ikväll - tårta för att det är MOCKES födelsedag idag (om han varit i livet). Jag kom på att hon jobbar kväll så nåt fikasällskap skulle jag ändå inte få. Det blev ingen tårta, Det blev två gravljus istället. Ett till mormor och morfars grav och ett till Mocke och Gulls grav.

Det känns bra att få tända ett ljus på gravarna... hoppas att de sitter där i sin himmel och tittar ner på oss. Kram på er där uppe!

Innan jag hämtade killarna så hann jag in på tian och kolla in tomtelandskapet de gjort idag. Fick även en kopp kaffe!

Nu har vi slukat dagens middag. Snart dags för julkalendern... ska ge den några avsnitt till innan jag bestämmer mig om jag gillar den eller ej!

Tack å hej

Wow... vilken uppbackning (igen)!

Idag har jag fått en massa god kritik för min debattartikel - TACK till alla som mailat, sms:at, ringt... alla jag mött! Tusen tack! Man blir så glad när man får så många goda ord. Hade aldrig trott att jag skulle få en sån uppbackning!
Det bekräftar att jag tänkt rätt och tänkt som så många fler. Jag har även blivit omnämnd i Emil Källströms blogg! TACK Emil för dina underbara ord och kuliga rubrik!!
Hoppas att den ger en diskussion i alla möjliga forum. Talade med en person från en annan landsbygdsort idag, nämligen Björna. Samma problem finns där och han skulle ta upp det i sin politiska grupp. BRA!! Ämnet måste upp i ljuset och då kan man ju alltid hoppas att beslutsfattarna förstår!

När jag hämtade mina killar på skolan idag va det en härlig stämning. Hela dagen hade gått i julens tecken. Alla klasser har tillsammans pysslat, stöpt ljus, kokat godis och dansat jul lekar. Givetvis va det musiker från bygden!
Hans Norlander skulle ha gjort ett besök i Skorpedsskolan idag så skulle han ha fått se hur underbart det är att få gå i SKORPEDSSKOLAN!

Fritids hade bakat lussebullar så innan vi drog hem så fick alla föräldrar fika. Jättegott och en trevlig pratstund med lärare och andra föräldrar.

Trots regn och rusk så är det underbart!!

söndag 6 december 2009

Alltid nåt att fira!

Trallalaaaa... Just nu har denna blogg fått sitt 600:e inlägg... Helt otroligt. Får jag jättetråkigt nån dag ska jag sätta mig och läsa vad det är jag skrivit egentlien. Förhoppningsvis får jag ett och annat gott skratt. Om jag tänker tillbaka på min blogg-tid så har mitt liv varit rätt så trevligt. Vilken tur jag har!
Ett annat som är värt att fira idag är STINA FJELDSETH - 15 år idag om jag inte tar helt fel. Jag minns det som igår när det va skyltsöndag här i Skorped och en viss fru F gick med en jättestor mage och en härlig julklänning eller kanske va det ett förkläde... tomteluva hade hon iaf. Världens finaste gravidmage... å NU en vacker tjej... snart vuxen... HJÄLP vart tar tiden och åren vägen??

Ikväll har jag suttit och kollat in en WALLANDER film. Den va rätt okej. Jag måste ju se mina filmer som jag fått till låns. Jag ingår i en testgrupp genom BUZZADOR. Vi testar lite olika produkter och berättar för nära och kära vad det innebär...
Jag har testat halstabletter, kronkyckling, drickyoghurt och lite annat. Den här gången är det "LOVEFILM". Låter lite mysko men det är faktist helt vanliga filmer... gå in på lovefilm.se och kolla själva. För en billig peng får man filmer rakt ner i postlådan och sen är det bara att plöja allt från Astrid Lindgren till senaste DVD-släppet... Jättepraktiskt! MAn väljer själv hur filmlistan ska se ut.

Imorgon ska jag till frissan - en sort kinder-överraskning - ny frisyr, ny färg, och träffa släkten - tre trevligheter på samma gång.
Ska nog slänga mig i säng så att jag är pigg som en lärka när grabbarna ska iväg imorgon. Det är nämnligen pysseldag på skolan så jag ska fixa lite fika som Axel ska ha med sig. Åh va roligt med temadag... man blir nästan nostalgisk...

God natt kamrater - hoppas att ni gillar utseendet på min blogg - har försökt att "jula" till den lite. Har iaf fått en anonym kommentar att den va godkänd.

Kramelikram YYY

Grannarna måste skötas om!


Här är det städ av tvättstugan som gäller. Det blir rörigt där hela tiden. Mina nya stolsdynor som är svarta blir smutsiga direkt efter en måltid... nu har jag tvättat upp dem och jag törs nog inte lägga tillbaka dem på stolarna före julafton. Då ska ju allt vara perfekt!

Hade några blomskott kvar sen kulturlördan så jag tog och snodde till en lite blomgrupp som min grannfru fick. Hon har ju varit lite krasslig i nacken så jag tänkte att det skulle muntra upp henne. Där fick jag kaffe och saffransskorpor, mums!

Nu är det damernas stafett i skidskyttet som står på schemat!

God morgon!


Go´morron och välkommen till en ny dag. Idag är det andra advent. Två ljus lyser i ljusstaken och det är så där underbart mysigt!

Jag har skickat en pojke på hockeyträning och den andra killen ligger i soffan och njuter av livet. Själv har jag fått några muggar kaffe och tycker att livet känns rätt okej.

Jag har även suttit och grejat lite med bloggens utseende men det blir bara rörigt tycker jag... Nåväl, man kan alltid ändra tillbaka om man vill det så nån större fara med att ändra är det ju inte.

Idag är det nog hög tid att ställa ut julgranen på altanen... inte särskilt kallt är det ute heller så jag ska nog satsa på det jobbet idag.


Ha en underbar dag... Kramelikram! YYY

lördag 5 december 2009

Imorgon är det dags igen!


Hockeyträning... jag och Nils gör väl som vanligt... softar hemma i soffan medan Axel och Oscar svettas i Bjästahallen...


Måste lägga in några bilder från vår egen lilla träning häromdagen. FAst på de här bilderna vilar de mest... men de åkte så fort så de gick rakt inte å få annat än suddiga bilder..

Robert lekte - Vem är rädd för Peter Forsberg.... Kul lek... men mest kul är ju själva namnet på leken.
Natti natti!

Luciafirande


Nu är vi hemkomna från en trevlig tillställning i Önskans bönhus. Grabbarna deltog i luciatåget som bestod av nästan 20 barn.
Vi lyssnade på barnen, köpte lotter och fikade. Tur som vi hade så vann vi både en fin ljuskrona och en adventskalender. Alla barn fick en godispåse med sig hem... en lysande kväll!

Nu sover grabbarna gott efter en lång dag. De har varit ute och lekt i snön och haft en härlig lördag precis som jag.

Jag har strykit och plockat här hemma. Lagat middag till mig och tre killar... Vi skulle avnjuta denna måltid och samtidigt se Modo spöa Färjestad... MEN med tanke på vilket väder det va så hade vi ingen bild, typiskt. Det blev helt enkelt att omgruppera oss till Faktorsvägen. Jag och mina små rödklädda tomtar såg andra och tredje perioden (förlängning också) sen drog vi till äventyret i Önskan.

Tänkte att jag skulle lägga in lite bilder också men idag knäppte jag med min rätta kamera och det är så omständigt att föra över bilder till den här datorn ifrån den så mitt råd är att ni kollar in Lindas blogg - hon knäppte också en hel del och lägger nog in lite bilder från kvällen.

Nu ska jag kolla in kult-filmen JÄGARNA som SF kanalen visar. Det ska visst komma en 2:a också men jag undrar om den kan bli lika bra som den första.

Önskar att jag hade FLICKAN som lekte med elden... är så sugen att se den men ja har ju lovat att vänta tills sambon kommer hem. Jag har ju världens möjlighet att låna den men har man lovat så har man.

Nästa helg knäcker jag den filmen - va så säker... Kanske redan på torsdagkväll...

Nej nu får det vara nog för idag... alla tomtar, lucior och pepparkaksgubbar sover nog nu... men det ska inte jag!

Glögg-förgiftning?!

Här ryker glöggpannan hela tiden. Det doftar så gott, är så gott. är sååå mysigt... Det roliga är att båda mina små killar också gillar glögg.
Igår kväll bjöd vi över Faktorsvägens sjukstuga på just denna juliga dryck. Givetvis blev det även några pepparkakor och ädelost också.
En lugn fredagskväll med enbart myyys!
Idag är jag helt ensam i huset. Grabbarna skulle ut och åka bob men det blev en lucia övning istället. Önskans bönhus arrangerar luciafest och jag är tveksam om mina grabbar kommer att delta i tåget men om inte annat så kan man väl bara vara där och titta på alla andra barn.
KAn ju vara trevligt!
Hur det har gått för Skorpeds lucia kandidat- Stina Fjeldseth vet jag inte... jag kan inte annat än hålla tummarna för att hon blir lucia.
Jag har försökt att lösa melodikrysset men det gick inget vidare... klarade väl 75% men det räcker inte för att känna sig nöjd.
Undertiden jag lyssnade och löste pysslade jag med lite julklappar. Brunpapper och lackstång är ju såååå fint. Blev rätt så fina paket.
Nu har jag knäppt på TVn och hoppas få se några glada SKORPEDS bor heja på våra skidskyttar. Alltså - Östersund har fått storfrämmande från vår by!

Nu ska jag rigga strykbrädan och göra lite nytta samtidigt som jag kollar in skyttet.

Hade ett tag tänkt göra mig en utflykt till HÖGBYN och dricka lite glögg. Det ska visst vara öppet hus hos OLSSONS i bagarstugan. Men lat som man är så orkade jag inte sätta mig i bilen och dra iväg dit. Synd, för det är förmodigen jättetrevligt. Har hört att det har bakats en hel del men har jag tur så tar chefen med sig nån kaka till mig på tisdag.
Måndag är jag nämnligen ledig - eller jag har bytt arbetsdag. Fredag har vi öppethus på jobbet och därför blir jag hemma på måndag. Fast nu blir jag inte hema heller - jag ska KLIPPA mig - hurra - känner mig vansinnigt långhårig!!

Jag lär väl återkomma med några fler fantastiska nyheter från den här dagen.

KRAM YYY

torsdag 3 december 2009

Makalös uppbackning!

Åtrigen visar det sig att den här platen förmodigen är den bästa på jorden... bortsett från vissa saker kanske men det kan jag leva med.
Den här dagen har jag fått ett otroligt stöd för min artikel, många härliga kommentarer både här, Facebook och via SMS... Här blir man uppskattad för att man gör nåt, stort eller smått spelar ingen roll - HÄR är man en person! Inte en i mängden. Å det tror jag även att alla barn känner. Här kan man inte titta bort när någon säger hej, här kan man inte göra nåt dumt på byn för ALLA vet vem DU är...
Det finns ett värde att bo på en liten ort. Det finns många exempel men nu får det räcka för den här gången!

Imorgon fyller en av mina trogna läsare år... En kvinna vid namn Elisabeth!! GRATTIS och ha en underbar födelsedag - PERFEKT att fylla år på en fredag. Knyck lite godis ur lördagsgodispåsen du också... det blir nästan ännu bättre när man vet att man egentligen inte borde....

HA DET BÄST GO VÄNNER! Skriver som jag brukar få på SMS ibland LAVVA YOU!!

TACK!

Jag säger TUSEN TACK för alla trevliga kommentarer om min insändare. Jag blir jätteglad för alla snälla ord.
Jag har skickat in den till både Nord Sverige och till Allehanda. Den va lite för lång så jag skulle inte kunna få in den i tidningen utan att radera lite... men det är inte så lätt när man kommit igång och skriva. Talade med en herre på ÖA och det var helt och hållet nobben MEN han gav mig numret till en tjej i Härnösand - Anneli hette hon - jag ringde och förklarade för henne och där va det inte alls omöjligt. En trevlig tjej som bad mig maila över mitt inlägg och tillbaka fick jag en positiv reaktion. Hon gillade min insändare men tog bort slutet. Gjorde absolut ingenting. Känns bra att få in mina tankar i tidningarna.

Nu laddar vi för ishockey. Djurgården - Modo... Vi ska även få besök av farmor. Hon har bakat havrekex idag och det är det godaste som finns... vi skulle visst få en påse. Hon får lussebullar av mig och vi kex av henne!!
Glögg och pepparkakor är vad som ska avnjutas under matchen!!
Spelet kan börja....

Kram på er!

onsdag 2 december 2009

Appropå dagens artikel i allehanda


Nu har jag suttit och skrivit av mig all ilska från dagens artikel i allehanda. Skulle bli en insändare men tydligen har jag för många ord och då kan man inte skicka in.... Är inte tidningen nog tom som den är... De borde ju bli glad för ett gratisrepotage!!!

Jag ska göra ett nytt försök imorgon eller så får det väl bli en reviderad upplaga av min artikel... Borde väl finnans nån att tala med på stället.

Hur som helst... så här har jag tänkt mig mitt inlägg i ordet fritt, Det är ju rätt många som tittar in här och läser också!

Lämna gärna en kommentar, kan va trevligt å veta om man är helt ute å cyklar så att säga!



Landsbygden röstas ut!
Snart är vi som bor på landsbygden en utrotningshotad art. Likt en Robinson utröstning står vi på plankan och balanserar – ramla ner eller stå kvar?
Vi har valt att leva och verka på små orter i kommunen. Att vi inte kan få samma service som i tätorten är vi fullt medvetna om. Jag har fem mil till mitt jobb. Det är dyrt att köra bil men jag har valt det för att jag tycker att det finns en livskvalitet för mig och min familj. Vi arbetar hårt för att vår bygd ska vara trivsam. Ingen är rädd att arbeta ideellt, ska det bli nåt får man göra det själv. Vi vill behålla vår skola, vår affär och då får man ge mycket av sig själv.
För mig är det Skorped som är hjärtat och den bygd som jag brinner för. Här finns det trivsel och ett engagemang. Skorped har blivit en mångkulturell bygd. Unga människor väljer att flytta hit, ta över familjegårdar och barndomshem. Det finns en framtidstro och en framtidsanda inte likt något annat. Vi har kreativa entreprenörer, driftiga företagare som bygger ut och satsar. Men hur länge vågar man satsa på en ort som kommunen väljer att göra till en spökstad?
För några år sedan förlorade vi vår bensinstation. Många har sedan dess tänkt så det knakat för att kunna starta en mack igen. Nu har en arbetsgrupp jobbat fram ett förslag som bygger på att få så många som möjligt engagerad i detta. Återigen så ger man av sitt för att få en levande bygd. Att köpa en andel i den blivande macken kan göra det möjligt att utveckla vårt samhälle.
När man läser i allehanda om kommunens planer på att lägga ner skolan och att sälja servicboendet blir man bestört. Vi kämpar och ger av oss själva och när man ser ljuset i tunneln kommer knivsticket i sidan. Vitsen med att starta en mack bygger på statistik som säger att försvinner macken stänger affären inom några år. Stänger affären läggs skolan också ner. VEM vill flytta till en ort och bilda familj där det inte finns någon som helst service? Är tanken att alla ska bo på de större orterna? Jag skulle vilja se att det fanns samma engagemang på storgatan i Örnsköldsvik. Här städar och sopar vi våra vägar på våren på det allra miljövänligaste viset, med piasavakvast! Ska det städas i stan så är det ett antal avlönade kommunalarbetare som går runt och plockar skräp. Ibland har man även sett tjänstemän och politiker göra en insats. Det sistnämnda känns mer som ett jippo eller PR för det parti man företräder.
För att alla ska få ta sig ett välförtjänt dopp om sommaren går VI man ur huse och städar och krattar badplatsen. Sportklubben sköter badet hela sommaren och ser till att våra sommargäster får njuta. Vintertid sköter vi skidspår och skoterleder för att alla ska kunna ta del av vår vackra natur.
Vi är inte särskilt unika för att vara landsbygd. Men det är just det som är kraften. På landsbygden finns ett speciellt driv, ett engagemang för att skapa trivsel. Det finns en vi känsla och det ska premieras av kommunen.
Stötta oss istället för att ständigt ge oss nya problem. Det är dags att tänka om. Vi ger våra barn en uppväxt som sätter spår för resten av livet. Att vara medveten om att man själv måste ta tag i saker, själv hjälpa till, svettas lite för att få ha det så bra som man förtjänar. Det är en bra skola för både stora och små. Alla kan inte bo i tätorterna men bor man där kan man kanske göra lite mera själv som vi gör här. Kommunen kanske ska tänka om. Istället för att bygga ut skolorna kan man bussa barnen åt det andra hållet istället. Vi har plats och lovar att ge dem trivsel.
Nu vill vi njuta av vår bygd i lugn och ro. Hade det bara funnits några tomma hus och lägenheter här hade jag välkomnat fler att bo här men tyvärr så har vi fullt.
Dags att damma av en gammal slogan – Hela Sverige ska leva!

Vi fortsätter julstöket!


Tog en rejäl sovmorron idag... vaknade kl 8. Kändes behövligt för alla 3!

Smart som jag va så spelade jag in julkalendern så den kunde vi se innan vi åt frukost!

Sen bar det ut i snön för grabbarna. Tog fram deras snow racer så nu har de kört en massa spår på gräsmattan.

Jag satte igång en lussebulle deg. Äntligen kom jag till skott. Sambon ringde och påminde mig om att det va idag bilen skulle till verkstan för att få oljebyte... oj, tur att degen skulle jäsa en hel timme. Drog iväg dit och fick mig en promenad tillbaka. Träffade på sjuktransportörerskan och den nyopererade... såg ut att ha gått bra!

Innan degen skulle bakas ut så hann jag med en kopp kaffe på 10:an. Det va bra uppladdning innan lussebullarna skulle snurras till. Aldrig förr har det väl gått så bra. Svor inte en enda gång åt degen - jag börjar bli gammal. Mamma har alltid sagt att man inte ska ge upp - det går bättre nästa år, å hon fick rätt.

Det blev finfina bullar som vi sak mumsa i oss hela advent! Vi gjorde även en påse till farmor så hon har nåt att fika till kaffet...

Nu är det bara pepparkakorna som ska bakas.


Tomtens uppdrag va vi ju tvungna att fixa. Axel högg en gran och Nils letade reda på ett par handskar. Vi placerade ut det vid stortallen och ställde en lykta med ett ljus bredvid. Vi får väl se om han hämtat sina grejor imorgon. (hi hi...)

Nu är det Bonde söker fru som gäller... sen är det packning av morgondagens dremeljer som står på listan. Verkar som att jag är ute i god tid för en gång skull... jag brukar ju göra sånt vid midnatt.

Jobb imorgon - undra om jag hinner köpa några julisar också?

Måste nog inhandla "FLICKAN SOM LEKTE MED ELDEN" är så sugen på att se den, men även om jag köper den så får jag nog vänta att sprätta den tills sambon kommer hem, alltså om en vecka.
Kuligare än så här blir det inte! Go´kväll!

tisdag 1 december 2009

Med tindrande ögon!


Mina barn vaknade med tindrande ögon - DET VA IDAG DET SKULLE SKE! Första luckan i kalendern, första paketet på kalendern... Åh, roligt det är än fast det bara är små små grejer!

Innan jag gick å la mig igår så fick jag en genial idé... BARNEN måste få ett BREV ifrån TOMTEN!! Så jag började knåpa ihop 4 kuvert... 2 till kusinerna och 2 till mina egna killar... I breven la jag en chokladtomte... utanpå skrev jag att tomten åkt förbi och att han frös om fötterna - en uppgift för Oscar att fixa... Nova fick inget uppdrag... bara en notis om att tomten varit i farten!


Mina killar fick också varsitt uppdrag - Nils ska fixa ett par varma handskar och Axel ska hugga en liten gran. Tomten har tydligen både kalla fötter och kalla händer, tro nån att han inte kunnat hugga sig en gran.

Imorgon ska vi ordna med dessa grejor - ställa ut det imorgon kväll och av någon underlig anledning så ska allt vara "hämtat" på torsdagsmorgon!
Måste nog ställa en lykta bredvid så att han hittar till sina saker.
BARN ska tro på TOMTEN - det gör julen mer spännande på nåt vis. Det är trist den dag man inser att allt bara är nåt som inte finns... men man vill ändå tro!!
Det är sånt här som är roligt att pyssla med.

Idag har jag jobbat lite och varit på möte i Bredbyn.
Kvällen tillbringade vi borta på Faktorsvägen. Modo-match, kaffe, glögg, hockey och sjukbesök. Imorgon är det dags för det stora ingreppet på den hälseneskadade.


Spelade in "sommarpratarna" ikväll. En av gästerna har råkat ut för samma skada, nämnligen, Kajsa Bergkvist. Ett år senare tog hon GULD!! Sååååååå till den stackare som glömt sin cykel här säger jag bara - Om ett år så ska du nog vara "fit for fight" - tröstande eller hur??

Imorgon är det en ledig dag - kanske har jag ork att sno ihop några lussebullar... Vi ska också ta fram lite vintergrejor. Barnen älskar snön å jag må erkänna att det är över-vackert ute just nu. Fullmåne, -5 grader, knaster under skorna... MYSIGT - Jag gillar när julen är vit!
Som jag lovade igår så har jag lagt in några bilder från gårdagens också! Lovat är lovat!
Natti natti!!