onsdag 5 september 2018

Valet - reflektion!?

Nu närmar sig valet och det är rätt spännande och intressant att lyssna på vad alla partier har att säga än fast jag redan gjort mitt val.
Jag förstår att det är svårt att välja för den som är tveksam.
Vad som skrämmer mig är att så många väljer att rösta på ett parti som inte verkar förstå vad det handlar om.
Att stå i en utfrågning och göra sig lustig över olika frågor, säga något klämmigt och inte verkar förstå att det i slutänden handlar om ansvar över en jäkla massa pengar. Rycka lite på axlarna och säga att "jag kan inte siffrorna", jag va inte där, det får stå för hen... o s v...

Jag såg partiledarna både igår och och i förrgår.. Bra och klara svar på det mesta och man kan lätt göra sig en bild av vart partierna står i olika frågor. Det skrämmer mig också att ett visst parti inte behöver ha klara svar och ekonomiska lösningar - den som valt just det partiet skiter fullständigt i svaret på klimatfrågor, ekonomi, skola, omsorg... för den som röstat bryr sig bara om invandrarfrågan... Visst en viktigt fråga men hur i helv... ska man kunna styra ett land med ansvar och respekt med bara en enda klar ståndpunkt? Att ansvara för ett lands ekonomi och styre betyder att man måste ha en helhetslösning - med kloka och ansvarstagande personer. Populism är inte hållbart i längden.

Det skulle vara rätt trist att gå på en affär där butikschefen endast tar hem läsk, godis och chips eftersom det är det godaste... och för att det är det som "folk vill ha" - att man kanske måste ha annan mat också struntar man i... Morötter, potatis, pasta, kött och fisk... Inte lika gott kanske men man kan inte ha lördag hela veckan, 52 veckor om året. Ska man överleva måste man ha hela kostcirkeln. Men jag skulle tro att en viss kategori människor skulle gilla just den här butikschefen... ett kort tag - tills man inser att även det trista och tråkiga behövs för att få balans i tillvaron.

Trist är det också att folk slänger sig med olika påståenden som det inte finns någon som helst sanning i. När man bemöter dessa påståenden med fakta så säger man på fullt allvar - fast jag har hört att det är si eller så... Hört eller läst på facebook... hallå, källkritik! Viktigare än någonsin.

Du som ska välja - tänk lite längre än vad näsan räcker och se bortanför den där smaskiga godishyllan - den är inte så smaskig efter ett tag!

Så tänker jag!

En reflektion efter partiledarutfrågningarna - en av partiledarna känns som en slö tonåring och som rycker på axlarna och säger att "det ordnar sig"..
En annan säger ja till det mesta och vill att allt ska betalas av alla andra...
En tredje tycker att vi som bor på landsbygden ska betala för att den som bor i storstan, inser inte att vi har otroligt stora skillnader mellan stad och land.
Resten känns rätt ansvarstagande på olika sätt...
Bildresultat för sveriges partier

Inga kommentarer: