Här kommer receptet på mina Råneå pepparkakor:
Pepparkakor från Råneå (ca 100 kakor)
200 g rumsvarmt smör
5 dl strösocker (440 g)
1 1/2 dl mörk sirap
2 dl vispgrädde
finrivet skal av 1 citron
1/2 dl pressad citron
10 dl vetemjöl (600 g)
1 1/2 msk bikarbonat
2 msk mald ingefära
ev 1 tsk finstött kardemumma
Gör så här:
1. Rör smör och socker till det blir ljust och poröst.
2. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och citronsaft.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära och ev kardemumma.
4. Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen.
5. Sätt ugnen på 125°.
6. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda 30-35 minuter tills de får en vacker ljusbrun färg.
Jag brukar inte grädda dem så länge som det står här... 20 minuter är lagom för min ugn.
Lycka till!
1. Rör smör och socker till det blir ljust och poröst.
2. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och citronsaft.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära och ev kardemumma.
4. Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen.
5. Sätt ugnen på 125°.
6. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda 30-35 minuter tills de får en vacker ljusbrun färg.
Jag brukar inte grädda dem så länge som det står här... 20 minuter är lagom för min ugn.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar